Saldering debet- en creditposten zelden mogelijk
In sommige gevallen kan het aantrekkelijk zijn om de in de jaarrekening gerelateerde debet- en creditbedragen gesaldeerd weer te geven. Het saldo wordt dan - afhankelijk van het saldo - debet of credit gepresenteerd, met de zogenaamde balansverkorting tot gevolg. Er zijn meerdere redenen om hiervoor te kiezen, zoals het gemak, of het doel om onder de grenzen van een groottecriterium te blijven. Ook willen uitkomen op betere balansratio's kan een argument zijn. Saldering van debet- en creditposten is in de meeste gevallen niet toegestaan, maar er zijn enkele uitzonderingen.
Eventuele posten die in theorie kunnen worden gesaldeerd, zijn:
- creditbedragen bij de debiteuren;
- debetbedragen bij de crediteuren;
- rekeningen-courant met groepsmaatschappijen, waarbij de vennootschap op de ene maatschappij een vordering en naar de andere maatschappij een schuld heeft;
- rekeningen-courant met banken met debet- en creditstanden;
- een vordering van de werkmaatschappij op de holding, met het onder de overige passiva geactiveerde dividendvoorstel ten gunste van die holding.
De hoofdregel is dat saldering van de betreffende bedragen een juist beeld van de jaarrekening in de weg staat. De belangrijkste uitzondering is het akkoord gaan van de betrokken partijen met het salderen (gelijktijdig afwikkelen) van deze posten. In veel gevallen is het afdoende als de ene partij de andere partij hierover informeert, mits de andere partij hiertegen geen bezwaar maakt. Bij een latere discussie kan het wel lastig zijn om te bewijzen dat de andere partij de betreffende mededeling over saldering heeft ontvangen. Of kan de andere partij stellen wel degelijk te hebben geprotesteerd tegen de saldering, maar aanvoeren dat dit protest niet (juist) is aangekomen. Een formeel schriftelijk akkoord, dat door beide partijen is bevestigd, is uiteraard veiliger.
Uitzondering voor onderhanden projecten
Bij de presentatie van een project, bijvoorbeeld een bouwwerk of een reis, kunnen de kosten voor dat project wel worden gesaldeerd met voorschotten c.q. vooruitbetalingen in verband met dat project.