Heeft je werknemer altijd recht op WW na einde wachttijd?
Een zieke werkneemster (-35% maar nog steeds arbeidsongeschikt voor het eigen werk) is na einde wachttijd uit dienst gegaan en heeft een WW-uitkering aangevraagd. Het UWV moet dan het gemiddelde aantal arbeidsurenverlies (GAA) vaststellen over de afgelopen 26 kalenderweken. Een arbeidsuur is daarbij strikt genomen een gewerkt uur. In deze zaak hadden de werkgever en werkneemster na einde wachttijd een vso afgesloten, met 1 november 2023 als einddatum. Hier staat een clausule in dat als het loon (70%) onverschuldigd wordt betaald, dit wordt teruggevorderd. Bijvoorbeeld wanneer de werkneemster op een andere wijze inkomen ontvangt, zoals een uitkering.
De WW-aanvraag wordt afgewezen, omdat er geen arbeidsurenverlies is. Hoe zit dat? Strikt genomen is loon bij ziekte geen ‘inkomen uit arbeid’ op grond van artikel 1, onder O sub 2 WW. Door de ‘gelijkstellingsregeling arbeidsuren’ wordt een doorbetaald uur bij ziekte gelijkgetrokken met een arbeidsduur. Conclusie: er hier geen arbeidsurenverlies; de werkgever betaalt immers door. De werkneemster (eiser) bestrijdt in beroep de afwijzing. Zij kan namelijk geen werk meer verrichten bij haar werkgever. Bovendien heeft een werknemer met een slapend dienstverband ook recht op een WW-uitkering, dus waarom zij niet? De rechter wijst al deze argumenten af en volgt het UWV-besluit. De werkgever betaalt het loon door bij ziekte, zogenaamd voorwaardelijk, dus is er geen sprake van arbeidsurenverlies. Géén arbeidsurenverlies is géén WW-uitkering! Vordert de werkgever later alsnog het loon terug? Dan staat het UWV ervoor open om haar besluit te herzien en de werkneemster tegemoet te komen.
Commentaar
Het is onverstandig om een vso af te sluiten met dit soort clausules (voorwaardelijke betaling indien onverschuldigd). Bovendien was hier niet omschreven wanneer dit onverschuldigd is. De werkgever betaalt nu door tot 1 november 2023. De werkneemster had anders een WW-uitkering genoten, wat de werkgever circa 6 maanden aan loon had gescheeld! Waarom betaal je als werkgever loon door over een opzegperiode na einde wachttijd als er geen loondoorbetalingsplicht meer is? Lees de uitspraak van Rechtbank Oost-Brabant als je hier meer over wilt weten.
Heb je vragen over werknemersverzekeringen, ziekte of arbeidsongeschiktheid? Neem dan contact op met mr. Joyce B.E. Paashuis via j.paashuis@fiscount.nl/06-546 88 230, met Gert-Jan van Dijk of Monique de Graaf.