Arbeid en Recht

Identificatieplicht en aanvraag BSN in coronatijd

gepubliceerd op: 25 april 2025

De toepassing van het anoniementarief mag achterwege blijven als de identiteit van een werknemer in coronatijd niet tijdig kan worden vastgesteld. Dit is opgenomen in het ‘Besluit noodmaatregelen coronacrisis’. Wel moet tijdig een (digitale) kopie van een origineel identiteitsbewijs in de loonadministratie zijn opgenomen. De identiteit van de werknemer moet worden vastgesteld, zodra de werkgever daar in redelijkheid toe in staat is. De versoepeling van de administratieve verplichtingen uit het besluit geldt ook wanneer een buitenlandse werknemer door de coronacrisis geen BSN kan aanvragen. De werknemer zal het BSN dan schriftelijk moeten aanvragen. Hoe doet de werknemer dat?

Commentaar

Een werknemer kan schriftelijk een BSN aanvragen, als het in redelijkheid niet mogelijk is om in Nederland naar een gemeenteloket te gaan. Door de coronamaatregelen is dit momenteel het geval. Een buitenlandse werknemer vraagt schriftelijk een BSN aan, door een brief te sturen naar de Belastingdienst. Hieronder lees je welke gegevens de aanvraag moet bevatten en naar welk adres de werknemer de brief moet verzenden.

 

Gegevens aanvraag

In de brief met de aanvraag van het BSN vermeldt de werknemer de volgende gegevens:

  • de reden waarom de werknemer het BSN nodig heeft (bijvoorbeeld voor werk in Nederland);
  • de adresgegevens van de werknemer in het buitenland;
  • het telefoonnummer of e-mailadres waarop de Belastingdienst de werknemer kan bereiken;
  • een kopie van een geldig identiteitsbewijs;
  • een woonplaatsverklaring van het woonland (via de gemeente waar de werknemer woont) in het Nederlands, Duits of Engels. Als het krijgen van een woonplaatsverklaring een probleem is, accepteert de Belastingdienst ook een kopie van een recente afrekening van gas, water en licht of een ander document waaruit de woonplaats blijkt.

 

De werknemer moet gebruikmaken van het (voor een andere situatie gemaakt) formulier Verzoek burgerservicenummer voor toeslagpartner (buitenland).

Let op: de woonplaatsverklaring of het andere document mag niet ouder zijn dan 6 maanden.

 

De werknemer stuurt de brief naar:

Belastingdienst

Postbus 2892

6401 DJ Heerlen

 

Bron: Forum Salaris 20 mei 2020

Hoewel deze informatie met zorg is samengesteld, adviseren wij om bij twijfel onze adviseurs te raadplegen voor een actueel en passend advies.