Arbeid en Recht

Vrijwillige Ziektewetverzekering voor DGA heeft geen zin

Een DGA heeft een arbeidsovereenkomst met zijn bv, waardoor de bv bij ziekte 2 jaar lang het loon moet doorbetalen. De vrijwillige ZW-verzekering zal daarom niet uitkeren. Hierover zijn vragen gesteld aan minister Koolmees in een situatie waarin een ondernemer een vrijwillige ZW-verzekering afsloot en na enige tijd zijn eenmanszaak omzette in een bv. Op enig moment wordt de DGA ziek en vraagt een ZW-uitkering aan. Ondanks de betaalde premies weigert het UWV echter uit te keren, omdat de bv loon moet doorbetalen. De minister antwoordt (verwijzend naar de jurisprudentie) aan dat hij niets kan betekenen voor betrokkene. Ook de ten onrechte betaalde premies worden niet terugbetaald.

Kijk bij een inbreng van een onderneming in de bv ook naar de gevolgen voor de vrijwillige verzekeringen. Ook in de situatie waarin een betrokkene minderheidsaandeelhouder wordt, kan de vrijwillige verzekering worden beëindigd. Hij zal dan namelijk meestal verplicht verzekerd zijn voor de werknemersverzekeringen.

Commentaar
Volgens de minister adviseert het UWV DGA’s via de website dat het waarschijnlijk meestal niet nodig is om een vrijwillige ZW-verzekering af te sluiten. Het UWV vermeldt dit daarnaast ook in de brief over de nieuwe premiepercentages, die jaarlijks wordt verstuurd aan de vrijwillig verzekerden. Tot slot neemt het UWV schriftelijk contact op met een vrijwillig verzekerde indien het UWV constateert dat iemand die zich vrijwillig verzekerd heeft voor de ZW, DGA (geworden) is. Uit de praktijk blijkt dat vooral het laatste meestal niet gebeurt. Dit terwijl het UWV aan de polisadministratie kan zien dat betrokkene via de loonadministratie als niet-verzekerde DGA wordt aangegeven. Met dit signaal kan de DGA erop worden gewezen dat het geen zin heeft om de vrijwillige verzekering voort te zetten.

Hans Tabak, adviseur loonheffingen (h.tabak@fiscount.nl of tel. 0575 – 43 35 55).