Invoering 0%-tarief groente en fruit bepaald geen appeltje eitje….

Het externe bureau SEO heeft de resultaten bekendgemaakt van het onderzoek naar de afbakeningsvarianten voor groente en fruit in verband met de invoering van een 0%-tarief. Zij heeft deze varianten in opdracht van het kabinet getoetst aan het gezondheidseffect, de juridische houdbaarheid, doeltreffendheid, doelmatigheid, begrijpelijkheid en uitvoerbaarheid. Het gezondheidseffect is volgens SEO beperkt. Daarnaast zijn er twee grote hobbels: het neutraliteitsprincipe en de eenheid-van-prestatieleer. Het neutraliteitsprincipe maakt een gedifferentieerd btw-tarief ongeschikt als instrument om consumptie van groente en fruit te stimuleren.
De eenheid-van-prestatieleer maakt het onmogelijk om toevoegingen aan producten uit te sluiten die het karakter van het product niet wezenlijk veranderen. De Belastingdienst wijst bovendien op de forse risico’s in de uitvoering en handhaving bij alle afbakeningsvarianten. Zelfs met een forse extra personele inzet zou de handhaving onvoldoende gewaarborgd kunnen worden. Er is geen enkele afbakening mogelijk die niet leidt tot juridische procedures over het neutraliteitsbeginsel of de eenheid-van-prestatieleer. Ook het aantal vooroverleggen met de Belastingdienst zal bij invoering van een 0%-tarief toenemen.
Alternatieven
Het kabinet gaat de onderzoeksresultaten nu bestuderen en komt voor de zomer met een reactie. De kans dat het 0%-tarief er daadwerkelijk gaat komen, is bepaald niet groter geworden door de resultaten van het onderzoeksbureau. Bovendien zijn er alternatieven denkbaar die een gezonder voedingspatroon zouden kunnen stimuleren, waarbij het neutraliteitsprincipe en de eenheid-van-prestatieleer geen rol spelen. Denk aan belasting op ongezond voedsel of subsidies voor groente en fruit.