Corona items

DGA-loon en NOW-aanvraag

Moet bij een NOW-aanvraag het loon van een dga worden meegeteld voor de loonsom, die mede de hoogte van de subsidie bepaald? Dit is een veel gestelde vraag.
De NOW-regeling neemt het SV-loon uit tegenwoordige dienstbetrekking als uitgangspunt voor het bepalen van de loonsom. Daarom telt het loon van een dga slechts mee als de dga is verzekerd voor de sociale werknemersverzekeringswetten in Nederland. In de meeste gevallen zal het loon van de dga niet meetellen, omdat hij/zij voor de genoemde wetten niet verplicht verzekerd is. Het loon van vrijwillig verzekerden voor de genoemde wetten telt
ook niet mee. Een vrijwillige verzekering voor de dga in de zin van de Ziektewet heeft geen zin, omdat zijn bv bij ziekte verplicht is om het loon aan de dga door te betalen. In de visie van de overheid voldoet de NOW op dit punt aan het uitgangspunt om met de NOW-subsidie te voorkomen dat werknemers worden ontslagen, voor wie premies krachtens de Wet financiering sociale verzekeringen zijn betaald.

Aanpassen gebruikelijk loon in 2020 toegestaan
Als de Coronacrisis grote gevolgen heeft voor de omzet en liquiditeit van een bv, mogen de bv en de aanmerkelijkbelanghouder gedurende 2020 tijdelijk wel een lager maandloon afspreken. Het loon dat al is genoten over verstreken perioden in het jaar 2020 mag echter niet worden teruggedraaid. Aan het einde van het jaar stelt de bv het gebruikelijk jaarloon voor 2020 vast en vermeldt dit in de aangifte loonheffingen. Op dat moment is duidelijker wat de impact van de Coronacrisis is op de bv. Als de bv te weinig loon heeft betaald, moet de bv het verschil als loon aangeven en daarover loonheffingen berekenen. Er is geen verzoek om instemming van – of vooroverleg met – de Belastingdienst nodig.