Onderneming en Recht

Wat te doen bij ontstane schade aan een gehuurd goed?

Wanneer je een object huurt, moet je dit object aan het einde van de huurovereenkomst weer inleveren in dezelfde staat als die waarin je het object hebt ontvangen. Als dit niet lukt omdat er schade is ontstaan, kan de vraag worden gesteld wie deze schade heeft veroorzaakt. Het kan voor zowel de huurder als verhuurder lastig zijn om dit te bewijzen als er voor het aangaan van de huurovereenkomst niks is vastgelegd over de staat van het gehuurde. Dit levert vervelende situaties op. In de wet is geregeld wie wat moet bewijzen.

 

De hoofdregel in het bewijsrecht is: wie een beroep doet op een rechtsgevolg, moet de feiten bewijzen die nodig zijn om dit rechtsgevolg in te laten treden. In enkele gevallen is de bewijslastverdeling anders geregeld. Zo ook in dit geval. In artikel 7:218 BW is bepaald dat de huurder aansprakelijk is voor de schade die tijdens de huurovereenkomst is ontstaan en aan hem toe te rekenen is en dat alle schade wordt vermoed ‘daardoor’ te zijn ontstaan. In dat geval is het aan de huurder om dit te weerleggen.

Belang rapport bij huurovereenkomst
Voor de huurder zou dit zeer nadelige gevolgen hebben. Daarom wordt de huurder geholpen door artikel 7:224 BW, dat bepaalt dat de huurder wordt vermoed het gehuurde in de staat te hebben ontvangen zoals deze is bij het einde van de huurovereenkomst. De verhuurder moet aantonen dat dit niet zo is. Dit kan hij doen door bij aanvang van de huurovereenkomst een rapport op te stellen waarin de staat van het gehuurde wordt vastgelegd. Als er zo’n rapport is, hoeft de verhuurder enkel te stellen en te bewijzen dat de staat van het gehuurde bij aanvang anders was dan de staat bij oplevering.

Tip
Vragen met betrekking tot de bewijslastverdeling zijn erg ingewikkeld, maar wel bepalend voor jouw zaak. Het is daarom altijd verstandig om – ook in de onderhandelingsfase – een jurist of advocaat in te schakelen. Zij kijken met je mee en kunnen je adviseren over de onderhandelingen. Voor vragen kun je contact op nemen met een van onze experts, mr. Pascalle de Hoon of mr. Natasja Rensen. Zij zijn als advocaat werkzaam voor Avanti Jure, dat  samenwerkt met Fiscount.