Pensioenuitkeringen niet betaald maar wel fiscaal belast

De rechtbank Noord-Holland heeft op 5 april 2023 uitspraak gedaan in een dga-pensioenkwestie. De dga om wie het hier gaat, had pensioenaanspraken in eigen beheer opgebouwd. Deze pensioenaanspraken zouden volgens de pensioenbrief ingaan bij 60-jarige leeftijd in 2009. De pensioenuitkeringen zijn echter tot in 2016 nooit gedaan en dus ook niet opgegeven in de aangifte IB/PVV, waarna de inspecteur navorderingsaanslagen oplegde. Deze vond dat de pensioenuitkeringen al die jaren vorderbaar en inbaar waren. Bovendien was er ook geen uitstel van de pensioeningangsdatum overeengekomen.
Anders dan wat de dga stelde – dat de pensioenen niet vorderbaar waren – oordeelde de rechter wel tot belastbaarheid, mede omdat er voldoende middelen tot uitkering in de bv aanwezig waren (en dus ook inbaar).
Tip
In een aanzienlijk aantal overgebleven dga-pensioendossiers na de uitfasering is er bij opvolgende pensioentoezeggingen in 2004 en 2006 voor gekozen om de oude pensioenleeftijd te laten staan. Meestal was de pensioendatum onder het oude Witteveenregime 60 jaar, en in het VPL-tijdperk 2006 tot 2014 was dat 65 jaar. En als er in het overgangsartikel van de nieuwe pensioenbrief niet is bepaald dat de oude rechten zijn omgerekend naar aanspraken op leeftijd 67 jaar, dan moet er al eerder een deelaanspraak worden uitgekeerd.